Stampcat fnprg is gesloten

Stampcat
Stampcat

Verzamelaars die Stampcat gebruiken zal het misschien al zijn opgevallen…geen nieuwe updates meer.

Stampcat is een populair programma om je eigen database aan te leggen.

Naast Stampcat had de uitgever FNProgramvare nog een aantal populaire programma’s te koop.

Ik gebruik het programma al een tijdje en ben er echt aan verknocht. Het programma was voor een paar tientjes te koop en z’n geld echt waard. De software is dus niet meer te koop, degene die het al hadden kunnen het nog wel blijven gebruiken. Updates komen er niet meer, de software zal verouderen en over een jaar of 20 misschien nog ergens op een oud laptopje draaien. Een oud laptopje heb ik nog wel en statistisch genomen ben ik over 20 jaar ook versleten, ik zing het voorlopig nog wel uit met Stampcat en wellicht maakt het bedrijf ooit nog een doorstart.

Degene die de software gebruiken doen er wijs aan om de laatste versie te downloaden (ook als backup) en de registratiecode goed te bewaren. De software is te downloaden op de website en als je de registratiecode niet meer hebt kan je die daar opnieuw aanvragen.

leuk klusje voor een kwakkelzomer

grote doos postzegels
grote doos postzegels

Heb jij zin om deze na te kijken? Dat waren de woorden van m’n postzegelkameraad Martin. Hij wees naar een oversized verhuisdoos met ruim 20 kilo allemaal dezelfde postzegels. Bij de aanblik van deze grote doos raakte ik toch wel wat opgewonden omdat het om de Mi.2300 en zelfklever Mi.2304 ging. Een klein postzegeltje waar flink wat plaatfouten op zijn gevonden. Philotax geeft op de Mi.2300 11 fouten aan en op de Mi.2304 zelfs 14 stuks. Maar goed, ruim 20 kilo kort gescheurd op enkel papier komt overeen met zo’n 100.000 postzegeltjes!

Thuis gekomen zonk de moed me toch wel een beetje in de schoenen. Als ik langdurig postzegels door een loep bekijk krijg ik serieus nek en hoofdpijn. Ergens in een kast had ik nog een digitale microscoopcamera staan en heb die gelijk aangesloten op mijn computer. Het apparaat is alweer een paar jaar oud en het vermogen van 1.2 megapixels hebben mij een tijdje geleden doen besluiten om het ding maar in de kast op te bergen. Het werkte niet lekker en het beeld was niet scherp genoeg naar m’n zin. Maar om nu 100.000 kleine postzegels met de loep te bekijken had ik ook geen zin in. Uiteindelijk heb ik besloten om een betere microscoopcamera aan te schaffen.

Bij Conrad electronics zag ik een leuk en betaalbaar apparaat staan en heb het besteld. Het is de DNT Microscoopcamera DigiMicro Profi. Een handig ding, kant en klaar op statief. Deze digitale microscoop is speciaal om het oppervlak van iets te bekijken en is 5. megapixel. Je kunt er een filmpje mee opnemen en foto’s maken. Om het jullie te demonstreren heb ik even een filmpje gemaakt. Waarschijnlijk zal ik er verder nooit meer foto’s of filmpjes mee maken, het gaat mij  vooral om het beeld dat ik op mijn pc scherm te zien krijg. Voordat ik begin met speuren bekijk ik eerst alle bekende plaatfouten bij philotax en daarna schuif ik in een rustig tempo de zegels onder de camera door. Het is even wennen omdat niet de hele postzegel in beeld te zien is maar daar wen je snel aan. De camera heeft 8 ingebouwde LED lampjes die je traploos kunt instellen. Na een tijdje testen bleek dat ik zonder de LED lampjes een beter beeld had op m’n scherm. Al met al ben ik wel tevreden met deze microscoopcamera. Voor grotere postzegels zal ik h’m niet gebruiken, voor grote hoeveelheden kleine postzegels is ‘ie echter prima. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten… € 89,99 en bij Conrad rekenen ze vanaf € 25,00 geen verzendkosten!

Digitale loep

digitale loep

Tijdens het speuren naar postzegels op internet, met name internetveilingen, wil ik de foto’s van aangeboden postzegels soms wat beter bekijken. Een handig hulpmiddel dat ik vaak gebruik is de digitale loep. De originele benaming van deze loep is “Virtual Magnifying Glass”. Dit leuke stukje software is “open source” oftewel gewoon gratis en legaal downloaden op Source force . Probeer maar eens, hartstikke handig.

 

Als je de software hebt geïnstalleerd  krijg je rechtsonder in je taakbalk een icoon. Klik met de rechtermuisknop op het icoon om de vergroting e.d. in te stellen en klik met de linkermuisknop op het icoon om je vergrootglas te starten.