Feldpostmarken 2. Weltkrieg

Dat Duitsland op filatelistisch gebied erg interessant is, hoef ik u waarschijnlijk niet te vertellen. De roerige geschiedenis en met name de twee grote oorlogen hebben zeker een filatelistische duit in het spreekwoordelijke zakje gedaan.

Vandaag wil ik een aantal postzegels laten zien uit de categorie Feldpost 2. Weltkrieg. Veel Feldpost werd verstuurd zonder postzegel en slechts voorzien van een Feldpoststempel. In de Michel-Spezial catalogus worden zo’n 17 postzegels Feldpost aangegeven. Er bestaan wel plaatfouten op Feldpostzegels maar deze worden niet aangegeven in de Michel. Bij Mi.1 is wel aangegeven dat er plaatfouten bestaan maar meer dan dat is er niet vermeld.

Feldpost Mi.1b-g001 compleet vel
Feldpost Mi.1b-g001 compleet vel

Een tijdje geleden kocht ik een kleine partij Duitse postzegels en ik was aangenaam verrast dat er ook een vellenmap met vellen en veldelen Feldpost in zat. Het waren bijna allemaal vellen Mi.1b Sagezahnartig getand en een klein beetje Mi.1a gewone tanding.

Tot mijn grote vreugde zaten er 5 complete vellen Mi.1b incl. HAN nummers in. 3 van de 5 vellen hadden het HAN nummer: 21686.43 3 , de andere twee vellen hadden een ander nummer.

Feldpost Mi.1b-g001
Feldpost Mi.1b-g001

Ik heb de drie vellen met hetzelfde HAN nummer nagekeken op plaatfouten en heb er 1 ontdekt. Op veld 75 een blauw vlekje in de 2e E van DEUTSCHES, deze fout is op alle drie de vellen identiek en ik heb er ook nog twee gevonden op veldeeltjes. In totaal dus 5 maal.

De Mi.1b-g001 heeft een mooi plaatsje in m’n album gekregen, 1 vel is naar de vader van Martin Eijndthoven gegaan…ook zo’n fanatieke verzamelaar van Duitse plaatfouten.

Feldpost Mi.2-g001
Feldpost Mi.2-g001

Dan zat er ook nog in die vellenmap een klein veldeeltje Feldpost Mi.2. Op dit veldeel zijn een paar leuke fouten te zien, klik maar op de foto voor een vergroting. Ik heb een aantal pijltjes bij de grootste fouten gezet, leuke vondst en zeker een plaatsje in m’n album waard.

Feldpost 2 weltkrieg Mi.3-g001
Feldpost 2 weltkrieg Mi.3-g001

Een andere Feldpostzegel die ik in m’n verzameling heb is de Mi.3, De bekende Hitler zegel met het opschrift Feldpost 2 kg. Deze pakketzegel mocht worden gebruikt om kleding naar de soldaten aan het oostfront te sturen, uiteraard mocht het pakket niet meer dan 2 kilo wegen. Deze zegel heeft postfris een cataloguswaarde van € 1,50, de cataloguswaarde van een gestempelde is € 350,00 en als de zegel op een brief of pakket zit is die € 7500,00 waard! U begrijpt dat er nogal wat valse afstempelingen in omloop zijn en echt gelopen op brief of pakket is bijna niet te vinden. De soldaten aan het oostfront hadden wel iets anders aan hun hoofd dan postzegels voor thuis bewaren.

De Mi.3-g001 in m’n verzameling is een exemplaar met verschoven beeld.

U-Boot Hela
U-Boot Hela

Als laatste wil ik een leuke vervalsing laten zien. Het is de Feldpost Mi.13 , U-Boot Hela. In 1945 lagen er Duitse troepen ingesloten op het Poolse schiereiland Hela, post en bevoorrading over land/water was onmogelijk en zodoende was er alleen aanvoer via een U-Boot (Unterseeboot) mogelijk. Echt gelopen Hela zegels zijn super schaars, cataloguswaarde postfris € 350,00 gestempeld € 2800,00 en een zegel op brief € 15000,00. U begrijpt het al…bijna alles wat je van deze zegel tegenkomt is vals. Ook het leuke apothekerszakje op de afbeelding is grappig maakwerk, ik kocht het voor 1 euro op een internetveiling.

 

Meer informatie over Feldpost kunt u vinden op de website van de ARGE Deutsche-Feldpost, vooral de linkpagina is interessant.