Nieuwe catalogi

Deze zomer moest het er maar weer eens van komen…nieuwe catalogi aanschaffen. Als je nieuwe catalogi wilt aanschaffen moet je flink in de slappe was zitten of er een tijdje geld voor opsparen, dat laatste heb ik dus gedaan. Ik was voornemens om drie dure boekwerken aan te schaffen en heb ze alle drie kunnen vinden bij Collectura in Den Haag. Collectura heeft een grote webshop maar aangezien ik dichtbij deze winkel woon ben ik er maar even naar binnen gestapt. Schuin tegenover Collectura is de winkel van de PPC en dat maakt een mooie combinatie. Eén catalogus was op voorraad en de andere twee kon ik een klein weekje later ophalen, leuke winkel en vriendelijke mensen…aan te bevelen!

 

DDR plattenfehler 1970 - 1990

De eerste catalogus op mijn verlanglijstje was de Michel Plattenfehler DDR 1970 – 1990. Deze catalogus is samengesteld door Thomas Schrage, Thomas is een bekende op het gebied van DDR plaatfouten. Thomas geeft al enige jaren een cd uit met zijn bevindingen  en uiteindelijk heeft hij via de philatelistische uitgever Schwaneberger Verlag een echte catalogus op de markt gebracht. Thomas is ook veel te vinden op het Deutsches Briefmarkenforum alwaar hij, en vele anderen, veel van zijn vondsten laat zien. De catalogus kost € 39,80 en het ISBN nummer is 978-3-87858-847-4 . Hier onder een voorbeeldpagina uit de catalogus.

DDR plattenfehler 1970 - 1990 detail

 

De tweede catalogus op mijn verlanglijstje was de nieuwste Michel Deutschland Spezial 2016 Band 2. Een dikke pil met ruim 1400 pagina’s, deze dikke pil heeft ook een dikke prijs € 86,00 ISBN nummer 9783954021796  .

Ten opzichte van de 2015 uitgave is er niet veel veranderd, de nieuwste zegels staan er in en dat is het eigenlijk. De veranderde prijsnoteringen zeggen mij niet zo veel, die zijn toch altijd veel te hoog. De informatie in deze catalogus is wel zeer interessant en ik zou best een aantal jaren met zo’n uitgave kunnen doen. Maar ja, ik kon het niet laten en moest natuurlijk weer de nieuwste hebben.

Michel Deutschland Spezial Band2 2016

Voor diegene met een ouder exemplaar of er nog niet één heeft is deze “philabijbel” echt aan te bevelen.

Philotax plattenfehler bund + berlin 1948 - 2016

Lang gewacht, stil gezwegen. nooit gedacht, toch gekregen. Ja, zo kan ik de nieuwste papieren catalogus van Philotax het best omschrijven.

Nummer drie op mijn verlanglijstje is vers van de pers, Philotax Plattenfehler _ Katalog Bund + Berlin 1948 – 2016. Dit boekwerk telt 344 pagina’s op A4 formaat en er staan ruim 3000 plaatfouten in beschreven. De catalogus kost € 89,90 en het ISBN nummer is 978-3-937247-08-3 .

Wat mij het eerst opviel aan deze catalogus was de titel: Bund + Berlin 1948 – 2016. Vreemd want er staan plaatfouten in t/m november 2015 en niets van 2016. Ik heb ook nog een abonnement op de online catalogus van Philotax, ondanks dat daar regelmatig update’s geplaatst worden is er ook online nog niets van het jaar 2016 te vinden. Een week geleden het ik een mail gestuurd naar Philotax en om uitleg gevraagd, tot op heden heb ik nog geen antwoord mogen ontvangen.

Philotax plattenfehler bund + berlin 1948 - 2016 detail

 

De afbeeldingen in de catalogus zijn iets aan de kleine kant maar het is wel te doen. Een postzegel opzoeken is ook een beetje lastig omdat op de pagina’s het jaar van uitgifte niet dik en duidelijk staat aangegeven. Je moet het jaartal uit de kleine lettertjes bij de beschrijven halen en dat maakt het doorbladeren enigszins lastig. Ik denk dat ik de jaartallen zelf boven aan de pagina’s gaat schrijven. In deze catalogus staan uitsluitend plaatfouten die zijn “bestätigt”, voor degene die bekend zijn met de online catalogus komt dit overeen met de XX nummers. De XD nummers (nicht bestätigt) zijn uitsluitend online te vinden. Een ander verschil met de online versie is de financiële waardering van de postzegels. De online versie geeft bijna geen waardering voor gestempelde zegels, in de papieren versie geeft Philotax zowel postfris als gestempeld een prijsnotering. Op de voorkant van de catalogus staat met grote letters “mit realen Marktpreisen” gedrukt, die marktprijzen zijn wat mij betreft nog aan de hoge kant maar in ieder geval wel een stuk reëler dan Michel en Schantl.

 

Al met al ben ik eigenlijk best tevreden met deze catalogus, lekker groot formaat en heel veel plaatfouten. Philotax gebruikt eigen catalogusnummers voor de zegels maar als referentie staat ook het Michel vermeld en dat is echt een pluspunt.

Oja, tijdens mijn bezoek aan de winkel van Collectura vroeg ik om de nieuwste Michel catalogus en de mevrouw achter de toonbank had het over mieggel (fonetisch). Ik sprak het uit als Michél (op z’n Frans) en dat bleek dus fout te zijn, volgens de mevrouw moest het Michel (op z’n Duits) zijn (klik rechts op het speaker icoontje). Ik betrap mij er op dat ik nog steeds Michél denk, het zal nog wel even duren eer ik dat uit m’n systeem heb 😉

 

Philotax online plattenfehler katalog

Reeds 1 jaar en 3 maanden gebruik ik nu de online plaatfouten catalogus van Philotax. Eerst 3 maanden het zogenaamde Schnuppertarif, wat toegang geeft tot diverse catalogi, en daarna bijna een jaar de Bund/Berlin Abarten catalogus. In deze 13 maanden is er nog niet 1 moderne plaatfout aan de online catalogus toegevoegd! Over 2 weken loopt mijn jaarabonnement af en ik geef het dan ook op met deze online catalogus. De kosten voor weer een jaar zijn € 49,90 en dat is me te gortig voor een catalogus met zo weinig updates.

 

Philotax is opzich een prima catalogus voor de Duitse plaatfoutenverzamelaar en ik zal er ook gebruik van blijven maken. Het is dan ook bijna vanzelfsprekend dat ik een nieuwe Philotax catalogus hebt besteld. Deze keer heb ik de “ouwerwetse” dvd catalogus gekocht voor € 59,90, een tientje duurder dan het online abonnement maar dan heb ik wel iets tastbaars in handen waar ik langer dan een jaar mee vooruit kan. Nee, de online catalogus is een tegenvaller en ik wil het iedereen dan ook afraden!

 

Dan nog even 1 leuke plaatfout die ik jullie wil laten zien.

Ik was er al een tijdje naar op zoek en eindelijk kwam ‘ie tevoorschijn uit een doos moderne kilowaar van Bethel uit Bielefeld.

Het is de Mi.2643 met het beeld naar boven verschoven. Ik had deze afwijking al 1 keer eerder gezien op de veilingsite Delcampe. Ik was toen van plan om te gaan bieden op deze zegel maar ik was te laat en iemand anders was de eigenaar geworden.  Ik kan mij nog herinneren dat de inzet € 10,00 was, wat de zegel uiteindelijk heeft opgebracht heb ik niet meer kunnen achterhalen. Gelukkig heb ik h’m nu en…zelf gevonden is toch eigenlijk het leukste!

 

Bund Mi.2643-g001
Bund Mi.2643-g001

Plattenfehlerkatalog Dr. Dreyer

Ik heb onderhand al een flinke rij catalogie mbt plaatfouten op de plank staan. Een voor mij onbekende catalogus zag ik onlangs op Ebay te koop staan. Het gaat om een catalogus van Dr. Michael Dreyer en dit boekwerkje gaat over plaatfouten op de eerste 6 postzegels van de Bundesrepubliek 1949 (Mi.111 t/m 116).

Het leek mij een mooie catalogus en heb de gok genomen door het te kopen. De prijs is € 15,00 ex. verzendkosten. De catalogus is opgezet in de “Schantl stijl” en dus zeer duidelijk en overzichtelijk. Er staan geen prijzen bij de plaatfouten vermeld, het boek is puur informatief. Uiteraard heb ik gelijk mijn zelf gevonden fouten vergeleken met de catalogus en kwam 3 treffers tegen!

Het aantal vermelde plaatfouten is:

Mi.111 43 stuks

Mi.112 33 stuks

Mi.113 43 stuks

Mi.115 40 stuks

Mi.116 74 stuks

Conclusie: Het boekje is de 15 euro zeker waard en ik durf het een ieder aan te raden. Heeft u ook interesse in deze catalogus…neem dan kontakt op met Dr. Michael Dreyer – dr.michael.dreyer@t-online.de

Plattenfehlerkatalog dr. Dreyer
Plattenfehlerkatalog dr. Dreyer
Plattenfehlerkatalog Dr. Dreyer detail
Plattenfehlerkatalog Dr. Dreyer detail

Michel Deutschland-Spezial 2011

In een vorig log heb ik het al gehad over de Michel Deutschland-Spezial catalogus. In dat log vergeleek ik de Michel Spezial 2004 met een uitgave uit het jaar 1967/1968. Dat ik niet erg tevreden was met de 2004 uitgave was wel duidelijk.

Onlangs heb ik de nieuwste Michel Deutschland-Spezial 2011 aangekocht, 2 delen voor bijna 150 euro. Veel geld voor een catalogus en je hoopt dan maar dat het je zal bevallen. Ik werk er nu een week of 3 mee en kan gerust stellen….hij is nog niet van m’n buro af geweest, echt een lekkere catalogus. Vergeleken met de Spezial 2004 is de Spezial 2011 een verademing om doorheen te bladeren. Er staan opzich niet veel meer plaatfouten in vermeld maar het feit dat de catalogus voor het eerst (grotendeels) in kleur is verschenen maakt deze bijzonder. Verder valt duidelijk op dat er bij de vermelde plaatfouten enorm veel afbeeldingen zijn weergegeven, ook in kleur!

Hieronder zie je 3 scans die ik heb gemaakt van de 3 catalogie, klik erop om ze in het groot te bekijken en zoek de verschillen :-)

Reich 1967/1968
Reich 1967/1968
Reich 2004
Reich 2004
Reich 2011
Reich 2011

Leuk detail…de Deutsches Reich Mi.608 plaatfout 608’1 is komen te vervallen omdat men er nu opeens achter is gekomen dat het een toevalligheid betrof. Nou ja, in 1967 staat deze fout al in de catalogus en zo’n 45 jaar later is men tot de conclusie gekomen dat het een toevalligheid was. Zo zie je maar, nooit een oude catalogus weggooien!

 

De bovenstaande afbeelding van de Spezial 2011 kwam uit band 1. Band 2 gaat van mei 1945 t/m Bundespost 2011. Hieronder zie je twee afbeeldingen van de Spezial 2004 en de Spezial 2011. Deze afbeeldingen zijn representatief voor de gehele catalogus en ook hier valt de kleurendruk natuurlijk direkt op!

Verder zie je dat er beduidend meer plaatfouten zijn aangegeven en dat deze zijn voorzien van een duidelijk afbeelding. Echt een verbetering waar ik zeer over ben te spreken.

Bund 2004
Bund 2004
Bund 2011
Bund 2011

 

 

Michel Spezial 1967/68

Als je een nieuwe postzegelcatalogus koopt dan gaat de oude catalogus meestal de deur uit…wat moet je nou met een achterhaalde catalogus?

Ook ik deed mijn oude catalogus altijd meteen de deur uit zodra ik een nieuwe had. Elk jaar koop ik een nieuwe Michel Deutschland catalogus en het “oudje” schenk ik dan altijd aan een dame die postzegels voor me afweekt. Best wel een dure grap want deze catalogus kost dik € 40,00.

 

De Michel Spezial kost rond de € 140,00 en bestaat uit 2 delen. De spezial vervang ik niet zo vaak, ik gebruik nu nog steeds die uit 2004. Zonder catalogus is het bijna onmogelijk om goed postzegels te verzamelen en zodoende kan je gewoon niet om een goede catalogus heen. Goed, omdat de Michel Spezial uit 2004 gedateerd raakt, heb ik op Ebay de nieuwe 2010 Spezial gekocht. De Duitse verkoper bood mij aan om nog even te wachten met de aankoop omdat begin april de Spezial 2011 alweer uitkomt. De 2011 is 4 euro duurder dan die uit 2010 en voor die 4 euro wacht ik graag totdat de 2011 wordt geleverd.

€ 144,00 is veel geld voor een catalogus maar de 2011 is wel deels in kleur gedrukt en dat lijkt mij wel zo prettig werken. Voor zoveel geld verwacht je natuurlijk wel een complete catalogus waar alles in staat…dus ook plaatfouten die vermeld staan in oudere edities van de Michel-Spezial! Helaas, daar doen ze niet aan bij Michel. Op aanraden van een gespecialiseerde Duitsland verzamelaar heb ik op Ebay de Michel Spezial 1967/1968 op de kop getikt (€ 3,35 ex.porto). In deze oude editie staan, t.o.v. de Spezial 2004, letterlijk honderden plaatfouten meer genoteerd. Met name de Inflatie periode (INFLA) springt er uit. Van de Deutsches Reich Mi.289 staan er in de 2004 editie 3 stuks vermeld, in de 1967/1968 editie staan er 20 stuks vermeld. Van de Deutsches Reich Mi.290 staan er NUL in de 2004 editie vermeld, in de 1967/1968 staan er 19 vermeld…en zo kan ik nog wel even doorgaan, gewoon bizar!

Als je echt complete informatie over plaatfouten wilt hebben kan je een catalogus bij een arbeitsgemeinschaft (ARGE) kopen, er zijn in Duitsland veel ARGE’s maar helaas niet één op het gebied van plaatfouten Bundespost. Wie plaatfouten Bundespost verzameld moet het doen met de catalogus van Thomas Schantl (geeft geen nieuwe catalogi meer uit), Philotax (ook incompleet) en de Michel Spezial. Op internet zijn er wel wat initiatieven om plaatfouten Bundespost overzichtelijk te krijgen maar één voor één sterven zij een langzame dood. Het is dan ook monnikenwerk om alles op orde te krijgen, er is echter 1 persoon die nog steeds goed bezig is en dat is Heinz Pospischil, een bezoek aan zijn website is dan ook meer dan de moeite waarde.

En ik…ik heb m’n lesje geleerd en doe nooit geen oude speciaal catalogus de deur meer uit, ook de Spezial 2004 blijft in de boekenkast staan!