Update nieuwe vondsten

In oktober 2015 liet ik u een aantal van mijn nieuwe vondsten zien, één van die vondsten was de Mi.3174-g001

Mi.3174-g001
Mi.3174-g001

Deze vondst is nu ook bevestigd door Philotax met het nummer 3048-XX1

“Grüner Keil rechts im oberen Markenrand” Feld 2, de cataloguswaarde voor een postfris exemplaar is € 12,00 .

Mi.2952-g001
Mi.2952-g001

De bovenstaande plaatfout zou u ook bekend kunnen voorkomen, deze Mi.2952-g001 heb ik u in december 2013 laten zien en in juni 2015 heb ik deze vondst naar Philotax gestuurd. De vondst is toen direct als een toevalligheid afgedaan. Groot was dan ook mijn verbazing toen er in december 2015 een Philotax update verscheen en “mijn vondst” als nieuwe vondst werd gepresenteerd. Jammer dat ik niet als “Entdecker” te boek staat, nah ja…zo belangrijk is dat nou ook weer niet.

Philotax heeft deze plaatfout het nummer 2826-XX5 gegeven “Großer orangefarbener Strich unter “f” von “für”. Feld 4 cataloguswaarde voor een gestempeld exemplaar is € 14,00 .

 

In december heb ik een tweetal mooie partijen op de kop kunnen tikken. De eerste partij was een complete verzameling Kleinbogen/Zehnerbogen oftewel blokken van 10 postzegels.

Deze Kleinbogen werden voor het eerst uitgegeven aan het einde van het jaar 1994, voor die tijd werden de postzegels doorgaans als vellen van 25, 50 of 100 stuks uitgegeven. De partij die ik kocht liep van 1994 t/m 2001 compleet postfris. Op deze partij kwam ik veel plaatfouten tegen die ik al in mijn verzameling heb en deze heb ik te koop gezet in m’n online winkeltje. Een aantal kleinbogen had een fout die ik nog niet had en deze zijn uiteraard in m’n verzameling gegaan. Op sommig vellen kwam ik ook eigen vondsten tegen en dat maakte het een leuke speurtocht!

Berlin und Brandenburg
Berlin und Brandenburg

De 2e partij die ik kocht deed mijn verzamelhart sneller slaan. Een grote doos vol met postfrisse vellen Bundespost, bijna allemaal toeslagzegels van voor 1994. Een prachtige partij om na te kijken op originele plaatfouten en eigen vondsten. Als “bijvangst” zat er in die doos ook nog een flinke stapel postfrisse vellen Berlin und Brandenburg (afgekort BuB). De serie BuB is te vinden in het gebied Alliierte Besetzung 1945. De serie bestaat uit 7 postzegels en in de doos zaten ruim 300 postfrisse vellen. Op deze serie stikt het werkelijk van de plaatfouten, in de Michel Spezial catalogus staan er best wel veel vermeld en in de Schantl catalogus nog veel meer. De Schantl catalogus bevat 238 pagina’s met plaatfouten op deze 7 zegels. Op dit moment heb ik alle vellen nagekeken en de fouten in kaart gebracht, er kwamen ook een leuk aantal nieuwe vondsten tevoorschijn. Van elke fout heb ik er eentje bewaard en ook van alle zegels een compleet vel voor mijn archief. De rest van alle plaatfouten heb ik in m’n winkeltje gezet. Ik ben nu bezig met de derde zegel uit de serie en in de komende maanden zal ik alles vol zetten. Er staan ook leuke eigen vondsten bij, wellicht is er nuttige informatie te vinden m.b.t. uw eigen verzameling. De foto’s in het winkeltje heb ik ook als extra groot op mijn pc staan, mocht u een grote afbeelding willen hebben….laat het me weten.

Plaatfouten Berlin und Brandenburg

Het wordt steeds moelijker om leuke Duitse postzegel  koopjes op internetveilingen te vinden. Ebay en Marktplaats heb ik wat koopjes speuren betreft al lang opgegeven. Op Delcampe kom je ze echter nog weleens tegen. Ik heb al een paar leuke vertandingen op de kop getikt, ook een enkele abklatsch en dubbeldruk. Afgelopen week kocht ik een prachtige vertanding die reeds onderweg is, zodra ik h’m binnen heb zal ik hier een foto plaatsen.
Een ander mooi koopje deed ik onlangs ook op Delcampe, een klein partijtje plaatfouten van Berlin und Brandenburg. Berlin und Brandenburg valt onder de Alliierte Besetzung – Sowjetische Besatzungszone 1945 en er zijn slechts 7 postzegels uitgegeven ( Berlijnse beren), die 7 postzegels zijn te onderscheiden in 2 soorten, gewone tanding en zickzackformig.
De zegels van Berlin und Brandenburg zijn erg leuk om na te kijken op plaatfouten, het stikt er namelijk van!
Je hebt dan ook zeker een goede catalogus nodig, ik gebruik de Schantl – Sowjetische Besatzungszone Berlin und Brandenburg 1. Auflage
Een prachtige catalogus van Thomas Schantl, 238 pagina’s in kleur uitgegeven in 1998.
Een hele catalogus voor slechts 7 postzegels…geweldig!
Van elke postzegel een hele afbeelding + een detailafbeelding van de plaatfout.
De catalogus is te koop bij collectura.com en kost daar € 54,90
Op Ebay kan je deze catalogus vinden voor zo’n 25 euro…tel uit je winst!
Okay, ik kom weer terug op het koopje dat ik op Delcampe deed. Voor € 7,50 inclusief porto kocht ik van iemand uit Luxemburg een partijtje waar ik maar liefst 11 originele plaatfouten uit haalde. Ook nog een paar toevalligheden maar die tel in geeneens mee. Van die 11 plaatfouten had ik er 8 nog niet in m’n verzameling zitten, goede aankoop dus.
Hieronder zie je er een paar uit het partijtje, mijn gehele verzameling Berlin und Brandenburg kan je bekijken bij Photobucket.