25 jaar na “die Wende”

Vandaag herdenkt men in Duitsland “die Wende”, het vallen van de Berlijnse muur. In aanloop naar deze dag is er op de Nederlandse televisie ook flink aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis. NPODoc heeft de afgelopen weken flink wat docu’s uitgezonden en ik heb ze allemaal bekeken. Veel van deze docu’s zijn nog te bekijken via uitzendinggemist¬†of via deze link. De uitzendingen gaan over verschillende aspecten van de DDR, het dagelijks leven van de inwoners komt hier duidelijk in beeld. Sommige beelden hebben mij flink aangegrepen, het euforisch geluk toen de muur viel koste me zelfs een traantje. Niet alleen de mooie dingen maakte indruk ook de mensen die “fout” waren en in een enorm gat vielen. Ik wil en kan niet oordelen over goed of fout, ergens voel ik medelijden met het overgrote deel van de Ossies.

ddr Mi.3002
ddr Mi.3002

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst…zo luid een oud gezegde. In de DDR dachten ze daar ook zo over en aldus is vlak na de 2e wereldoorlog de FDJ opgericht, FDJ staat voor Freie Deutsche Jugend. filatelistisch gezien kom je de FDJ nogal eens tegen. De hierboven afgebeelde Mi.3002 is uitgegeven vanwege het 40 jarig bestaan van de FDJ. De jeugdbeweging komt over als een padvinderachtige club die allerlei vrolijke activiteiten ondernam. Naast vrolijke activiteiten werden er ook serieuze oefeningen gedaan, de vijand uit het westen zou immers elk moment kunnen toeslaan. Je zal maar in zo’n heilstaat geboren zijn en na die Wende als “fout” bestempeld worden. Dit soort overdenkingen kreeg ik continu tijdens het bekijken van de docu’s. Op internet is er volop informatie te vinden over de FDJ, een beknopt overzicht is te vinden op Duitslandweb.

FDJ embleem
FDJ embleem

Terug naar de postzegels. Afgelopen vrijdag kreeg ik weer een lading verse kilowaar uit Duitsland. Het is altijd weer een spannende aangelegenheid omdat je nooit weet wat er weer tevoorschijn komt uit zo’n grote doos met handel. Onderin de doos kwam ik opeens een flinke kluit DDR postzegels tegen. Toevallig of niet, precies in het weekend van de “die Wende” herdenking kwam dit prachtige FDJ embleem tevoorschijn. Zelf spaar ik geen postzegels van het verzamelgebied DDR maar dit embleem is een tastbaar stukje geschiedenis dat ik niet wil wegdoen. Ik heb er een mooie bestemming voor gevonden…als boekenlegger voor mijn catalogus.