Foutje, bedankt!

De vaste bezoekers zullen wel hebben gemerkt dat de nieuwe Michel nummers nogal op zich lieten wachten. In de maand november is er het één en ander misgegaan bij de Deutsche Post. De rode zegel met de kerstbal “Frohe Weihnachten” was al geleverd aan de verkooppunten en toen kwam men erachter dat er twee spelfouten op de zegels te vinden waren.

fout
fout

Bij de Poolse kerstgroet schijnt een accent op de A fout te zijn, ik zie geen verschil???

De andere fout is voor ons Hollanders makkelijker te zien “Kerstfest” i.p.v. “kerstfeest”. Kerst schrijf je niet met een hoofdletter (of toch wel?) en feest schrijf je uiteraard met dubbel e. De gewone tanding en de zelfklever hadden al een Michel nummer gekregen en deze nummers werden toen veranderd. Om verwarring te voorkomen heb ik alles maar even in de wacht gezet totdat er echt duidelijkheid was.

In het tijdschrift Deutsche Briefmarken-Revue heeft men het over de twee genoemde spelfouten, ik zie echter dat de Deense tekst ook een verandering heeft ondergaan: Glædelig jul staat op de foute zegel met een hoofdletter en op de goede zegel niet met een hoofdletter. 3 spelfouten op één ontwerp…best wel knap 😉

 

goed
goed

De Duitse post heeft de gewoonte om de nieuwe zegels een aantal dagen voor de eerste verkoop al aan de verkooppunten te leveren. Uiteraard mogen de zegels pas op de eerste dag van uitgifte verkocht worden. In de praktijk blijkt men hier zich niet zoveel van aan te trekken, er worden regelmatig postzegels gevonden met een afstempeling van voor de eerste dag van uitgifte. U begrijpt wel dat filatelistisch Duitsland driftig op zoek is naar de eerste kerstzegel met spelfout, het zou gaan om de zelfklever.

 

Ik wens een ieder vrolijk kerstfeest en een gezond 2017 toe.

Nieuwe vondsten Bundespost april 2015

De afgelopen tijd heb ik weer flink wat plaatfouten en afwijkingen op postzegels van de Bundespost gevonden. Komende week ga ik ze allemaal in m’n verzameling werken en de opvallendste heb ik er alvast uitgehaald om op dit weblog te laten zien.

Mi.3135-g001
Mi.3135-g001

De eerste vondst die ik heb gedaan is de Mi.3135 uit het jaar 2015. Een kerf in de D van FEINDE, ik heb er twee van gevonden. Ik heb er eentje gevonden met een velrand aan de linker kant, de fout zit dus waarschijnlijk op een oneven positie Feld 1,3,5,7 of 9. Uw meldingen zijn uiteraard zeer welkom!

Mi.3080-g001
Mi.3080-g001

De volgende vondst is de Mi.3080 dubbeldruk zwart. Deze zelfklever heeft naast de mooie dubbeldruk ook een lichte streep een de linker kant. Ik heb tot nu toe één exemplaar gevonden.

Mi.3070-g002
Mi.3070-g002

Deze Mi.3070 hoort eigenlijk aan één zijkant wit te zijn (links). Ik kwam echter drie stuks tegen met twee witte zijkanten, opmerkelijk genoeg om even in de gaten te houden.

Mi.2675-g001
Mi.2675-g001

Dan nog een mooie vondst die ik nog niet eerder was tegengekomen. De zelfklever Mi.2675 met sterk verschoven druk, of noem je dit een vertanding?

Mi.2568-g011
Mi.2568-g011

Dan als laatste van deze posting een zeer fraaie vondst. Deze Mi.2568 mist nogal wat kleur geel/groen. De vondst is gedaan door een handelaar waar ik regelmatig contact mee heb en als hij “iets geks” tegenkomt krijg ik dat altijd cadeau van hem. Soms heb ik weer wat handel liggen waar ik niets mee kan en dat krijgt hij dan weer van mij cadeau, zo blijft zaken doen leuk en maakt het wat persoonlijker.

 

Goed, toen ik deze Mi.2568 in bezit kreeg had ik een soort déjà vu. Tijdens het doorbladeren van m’n verzameling kwam ik h’m tegen, niet de bloem van 200 cent maar een soortgelijke afwijking op de bloem van 10 cent. De vaste bezoekers van dit weblog zullen zich deze posting uit 2012 misschien nog wel herinneren.

Mi.2484-g003
Mi.2484-g003

 

Toeslagzegels worden schaarser

Ik koop regelmatig grote dozen kilowaar bij een Duitse liefdadigheidsinstelling. Zo’n 15 jaar doe ik dit al, in het begin elke maand tussen de 20 – 40 kilo en de laatste 5 jaar koop ik ongeveer 10 kilo per maand.

Het is mij opgevallen dat er steeds minder toeslagzegels en blokken in de kilowaar zit. Bovendien bestaat kilowaar tegenwoordig voor 80% uit zelfklevers. Onlangs kwam de Duitse post met de aantallen verkochte postzegels over het jaar 2009/2010 naar buiten. Als je die cijfers doorneemt krijg je een goed beeld van wat er aan de hand is.

Globaal genomen worden er in Duitsland jaarlijks drie serie’s met toeslagzegels uitgegeven: Sporthilfe, Jugend en Wohlfart. Weihnachten en enkele toeslagzegels laat ik even buiten beschouwing.

Ik heb alle cijfers op een rijtje gezet en zag de volgende gemiddelde in miljoenen;

Jugend:

jaren’70 – 6 miljoen

jaren’80 – 4 miljoen

jaren’90 – 2,7 miljoen

jaren 2000 – 1,7 miljoen

 

Sporthilfe:

jaren’70 – 6 miljoen

jaren’80 – 4,5 miljoen

jaren’90 – 3 miljoen

jaren 2000 – 1,5 miljoen

 

Wohlfart:

jaren’70 – 11,5 miljoen

jaren’80 – 14 miljoen

jaren’90 – 8 miljoen

jaren 2000 – 4 miljoen

De gemiddelden zijn ruw maar er is toch duidelijk een daling te zien. De cijfers van de jaren 2000 zijn ook nog eens vertekend omdat in de eerste helft van deze jaren de uitgifte twee maal zo hoog lag als in de tweede helft.

Mi.2812
Mi.2812

In 2010 zijn de gemiddelde: Jugend 1 miljoen, Sporthilfe 1 miljoen en Wohlfart 2,5 miljoen. Uitschieters zijn de Schneldampfer Columbus (Mi.2812) 965.000, Ski Alpin ( Mi.2781) 998.000 en Eishockey-Weltmeisterschaft (Mi.2789) 940.000

 

Het is dus niet gek dat je dit soort zegels zelden tegenkomt in recente kilowaar. In vergelijking met Nederland is Duitsland best een groot land en minder dan een miljoen van een bepaalde postzegel uitgeven is schaarste in de hand werken. Of dit goed of slechts is durf ik niet te zeggen, ik constateer het alleen maar. Wat ik wel durf te zeggen is dat de kilowaar er niet van opknapt. Elke maand als ik een doos van 10 kilo sorteer gaat 8 kilo aan zelfklevers en andere onrendabele zegels naar een opkoper toe…voor weinig. Ik wil zulks eenzijdig spul niet doorverkopen aan verzamelaars.

 

Dan nog even een paar sprekende voorbeelden over zelfklevers tegenover de gewone tanding;

Mi.2745
Mi.2745

Mi.2745 gewone tanding 9 miljoen

Mi.2747 zelfklever 903 miljoen

Mi.2634
Mi.2634

Mi.2634 gewone tanding 8,5 miljoen

Mi.2636 zelfklever 254 miljoen

 

In het begin van de jaren 2000 lag de uitgifte van gewone tanding t.o.v. de zelfklever nog redelijk bij elkaar in de buurt. Die verhouding is nu ver te zoeken en is er een overvloed aan zelfklevers. Gelukkig zijn de aantallen met gewone tanding niet zo laag dat ook die schaars worden. Schaars is duur, zo betaal je tegenwoordig bij de grootste kilowaar leverancier van Nederland 45 euro voor 250 gram toeslag kilowaar. De postzegels zitten dus nog op papier en daarbij krijgt u ook nog de mededeling dat er weing “jeugd en sport’ in te vinden is. Kortom, wees zuinig op echt gelopen toeslagzegels!

 

 

 

 

 

 

Hochwasser Grimma

Duitsland heeft regelmatig last van hoogwater in de rivieren. In het verleden zijn er diverse postzegels uitgegeven waarvan de toeslag is gebruikt om de schade te betalen. Onlangs was er weer extreem hoogwater in Duitsland, de kranten stonden er vol van. De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble heeft besloten om binnenkort een postzegel van 58 cent + 42 cent toeslag uit te geven en zo kunnen we straks wederom een “Hochwasserhilfe” postzegel verwachten. Ik was eigenlijk wel nieuwsgierig naar het hoge water in Duitsland en ben op internet gaan speuren naar foto’s en filmpjes.

Rathaus Grimma
Rathaus Grimma

De eerste de beste foto ik ik tegenkwam was van het Rathaus in Grimma. Het prachtige gebouw kwam mij bekend voor, na een tijdje schoot het mij ineens te binnen…dit gebouw herken ik van een postzegel!

Mi.2141
Mi.2141

Tijdens het doorbladeren van de catalogus zag ik h’m…de Mi.2141. De afbeelding op de postzegel doet het echte gebouw geen eer aan, dit prachtige Rathaus is in het echt vele keren mooier.

Rathaus Grimma in volle glorie
Rathaus Grimma in volle glorie

Op deze foto ziet u het Rathaus in betere tijden, sprookjesachtig gewoon. De Duitsers kenende zal het Rathaus netjes in ere herstelt worden, niemand zal er raar van opkijken dat daar veel geld voor nodig is. Wat mij betreft gebruiken ze een afbeelding van het mooie Rathaus op de nieuwe Hochwasserhilfe postzegel.

Rathaus in de avond
Rathaus in de avond

Hier nog een mooie foto in de avond. Ik heb nog gezocht naar een foto van het Rathaus in de sneeuw maar die heb ik niet kunnen vinden.

 

Webwinkel postzegels Duitsland

postzegelsduitsland.nl

 

Voorheen verkocht ik mijn dubbele postzegels en ander overtollig materiaal via online veilingen en websites als Marktplaats. Kilowaar, complete serie’s, losse zegels, brieven, fdc’s, etb’s, kleine partijtjes etc.

Marktplaats is geen veilingsite maar een site om advertenties te plaatsen. Als je postzegels wilt verkopen kan je daar gratis een advertentie plaatsen. Het is echter wel zaak om je advertenties regelmatig te verversen omdat je na een week al bijna onvindbaar bent. Marktplaats is leuk om je verzameling of partijtje aan te bieden. Om grote hoeveelheden losse postzegels of serie’s aan te bieden is het niet geschikt, het levert je alleen maar een hoop werk op.

Echte veilingsites zijn meer geschikt om je postzegels aan te bieden. Ebay en Delcampe zijn wat mij betreft de enige die voor filatelisten geschikt zijn. Voorgenoemde veilingsites trekken veel bezoekers, zijn internationaal en verhogen zodoende flink de kans op een geslaagde verkoop. Het enige nadeel dat je op beide sites hebt…de kosten. Ebay rekent 8% veilingkosten en eventueel nog een heleboel andere kosten voor de vele opties die ze aanbieden. De goedkoopste winkelformule op Ebay kost je  E. 9,95 per maand plus 6,5 % van je omzet.

Delcampe was voor de particuliere verkoper van postzegels een prima veilingsite. Geen plaatsingskosten of duur abonnement. Je betaalde er slechts zo’n 5,5% veilingkosten over de kavels die waren verkocht. Een tijdje geleden heeft Delcampe de kosten drastisch verhoogt en zijn zij voor de verkoper van kleine kavels niet meer geschikt. Naast de 5,5% verkoopcommissie betaal je er tegenwoordig ook 0,15 cent per verkocht kavel extra. Als je een club+ abonnement neemt (tussen 12 en 250 euro per jaar) betaal je naast de procenten nog 0,10 cent per verkocht kavel.

Als verkoper van kleine kavels en losse postzegels kan je op beide veilingsites dus niet meer uit de voeten. De procenten en een klein abonnement zijn nog wel te doen. De extra 0,10 of 0,15 cent maakt het echter onmogelijk om nog losse postzegels voor 10 cent of 25 cent aan te bieden. Laten we eerlijk zijn, de meeste losse postzegels en serie’s zijn ook niet veel meer waard dan een paar dubbeltjes.

 

Voor mij was het dus de hoogste tijd om een eigen shop op te zetten. Eentje waar ik postzegels van alle prijsklasse kon plaatsen. Veel software heb ik getest en kwam tot de conclusie dat het opzetten en onderhouden te veel tijd zou gaan kosten. Ik besloot om een kant en klare webwinkel te huren, nou ja huren, ik had een gratis webwinkel gevonden en kon naar hartenlust testen. De firma Easywebshop uit Belgie heeft zo’n kant en klare formule.

 

Je hoeft niets te downloaden, gewoon een account aanmaken en je winkel is gelijk online. In de gratis webshop kan je duizend artikelen (met foto) plaatsen. Mocht je gratis webshop veel bezoekers trekken, dan plaatsen ze een kleine reclame banner in je winkel om zo een beetje uit de kosten te komen.

Zelf ben ik na 2 weken uitproberen overstag gegaan en heb voor E. 4,95 per maand een basic winkel genomen. Ik ben nu een tijdje bezig met het vullen van de winkel en er staan al bijna 1200 kavels in. Neem eens een kijkje in mijn webwinkel en snuffel op uw gemak door de vele categorieën. Het adres is www.postzegelsduitsland.nl. Op of aanmerkingen over mijn webwinkel zijn van harte welkom!

Zelf eens uitproberen hoe zo’n webwinkel werkt? Open er dan eentje bij Easywebshop.com en geef het internetadres aan mij door. Ik zorg dan dat u een paar backlinks op het internet krijgt.

Ebay en Paypal problemen

Ik verkocht een kavel postzegels op ebay voor 66 euro aan een Duitse koper. Ik had er duidelijk vermeld dat het kavel via gewone verzending op eigen risico zou worden verzonden. Als de koper dit risico niet wilde nemen was er de keuze om aangetekend te verzenden.

 

Afijn, de koper kiest voor de goedkope verzending en betaald direct via Paypal. Ik verstuur het kavel direct toe en krijg na 1 week een mail van de koper…waar blijven mijn postzegels? Ik vraag de koper beleefd om het nog even af te wachten, post naar Duitsland gaat tegenwoordig niet zo snel en er raakt ook nogal wat kwijt.

Na 2 weken krijg ik een bericht van Ebay, de koper blijkt een zijn beklag bij Ebay te hebben gedaan en Ebay gaf de koper gelijk omdat ik niet op zijn klacht zou hebben gereageerd. Het bedrag gaat via Paypal automatisch terug naar de koper.

 

Nou ga ik niet dood van 66 euro. De manier hoe Ebay met dit soort gevallen omgaat maakt me echter wel nijdig. En over de goedkope manier van de koper zal ik het al helemaal niet hebben. Voor een briefkaart op de eerste rang willen zitten en dan gaan huilen als het mis gaat…wat een druiloor!

Het is de laatse tijd sowieso huilen met de pet op wat betreft post versturen naar Duitsland. Ik overdrijf niet als ik zeg dat zo’n beetje 10% van de normaal verzonden post niet aankomt. Ook post die naar mij is verstuurd komt regelmatig niet aan.  Via Delcampe verkocht ik veel aan Duitsers en als mijn zendingen weer eens niet aankwamen gaf ik altijd netjes het geld terug, ik geef tenslotte niet voor niks ” niet goed, geld terug” garantie. Het drama met post verzenden naar het buitenland heeft mij doen besluiten om niets meer buiten Nederland te verkopen. Ik heb ruim 800 kavels bij Delcampe weggehaald en druppel nu wekelijks wat op Marktplaats.

En wat Ebay betreft…daar verkoop ik nooit meer iets. Paypal gebruik ik alleen nog om iets te betalen, betalingen ontvangen doe ik daar niet meer.

Oja, de druiloor koper op Ebay hoort standaard op uw zwarte lijst te staan.

Zijn Ebay naam is: signo222

 

De beste wensen

2012 staat voor de deur en zo langzamerhand nemen we afscheid van 2011. Het afgelopen jaar is voor deze filatelist zeer productief geweest en m’n verzameling plaatfouten is flink gegroeid. Die groei is zelfs zo flink geweest dat ik genoodzaakt ben om inperkende maatregelen te nemen. Een aantal Duitse verzamelgebieden ga ik schrappen, welke weet ik nog niet precies…daar moet ik nog eens goed over nadenken.

 Het afgelopen jaar heb ik ook een webwinkel geopend. De webwinkel ben ik nog aan het vullen met m’n dubbele plaatfouten, kilowaar, snuffelkavels en ander overtollig materiaal. Ook de plaatfouten van Duitse gebieden die ik ga afstoten komen in de webwinkel te staan.

De webwinkel heeft de toepasselijke naam “Plattenfehler Duitsland” gekregen en is te bereiken via de url www.plattenfehler.nl . Speciaal voor de bezoekers van dit weblog is er een korting van 10% beschikbaar! Tijdens het afrekenen van uw winkelwagen kunt u een kortingscode opgeven, vul daar dan “weblog” in en de 10% wordt van het aankoopbedrag afgetrokken. Behalve Duitse postzegels zijn er ook kleine kavels van andere landen te koop, snuffel maar eens op uw gemak in de winkel. Naast de webwinkel heb ik nog honderden kavels op de veilingsite Delcampe staan, daar staan echter geen plaatfouten te koop.

 

Het afgelopen jaar was er filatelistisch gezien ook weer zat te beleven op internet. Een aantal websites en blogs worden door mij dan ook dagelijks bezocht. Eén van de blogs die ik dagelijks bekijk is het blog Filavaria van Toon Oomens. Toon produceert met grote regelmaat interessante items op z’n blog en het loont dan ook zeker de moeite op daar regelmatig een kijkje te nemen.

Een ander blog dat ik dagelijks bezoek is the stamp collecting round-up van Don Schilling. Dit Engelstalig blog heeft elke dag een nieuw item en dat is op zich al een prestatie. Behalve dat er dagelijks nieuwe items worden geplaatst zijn de items ook zeer lezenswaardig.

Voor verzamelaars die informatie zoeken is een nieuwsgroep natuurlijk de ideale plaats om te zijn. De beste nieuwsgroep ter wereld is Stampboards . Deze nieuwsgroep heeft een enorme schat aan informatie in zich en de moderators zijn uitermate behulpzaam en vriendelijk. Vele specialisten zijn aangesloten bij deze nieuwsgroep en zij zijn niet te beroerd om simpele vragen van beginners te beantwoorden. De nieuwsgroep is Engelstalig maar heeft er zeker begrip voor als uw bijdrage niet in loepzuiver Engels is geschreven. Kortom… meld je aan bij Stampboards en lezen maar!

De laatste link naar een favoriete webstek van mij is de Duitse nieuwsgroep Filaforum . Deze nieuwsgroep is Duitstalig en heeft ook een sectie voor anderstalige. De meeste onderwerpen zijn echter in het Duits geschreven. De sfeer is op deze nieuwsgroep minder vriendelijk dan bij onze vrienden van Stampboards, vooral Duitse taalfoutjes worden zwaar gewogen. Filaforum is interessant om te lezen en daar hou ik het dan ook meest bij.

 

De categorie die de meeste bezoekers trekt op dit weblog is de categorie “nieuwe Michel nummers”. Deze service zal ook in het komende jaar doorgaan. Degene die de nieuwe Michel nummers van de maand december 2011 zoekt zal die niet vinden. In december worden er geen nieuwe postzegels uitgegeven in Duitsland. Tegen het eind van deze maand hoop ik de nieuwe nummers voor januari 2012 te kunnen presenteren…nog even geduld a.u.b.

 

Vanuit een zonnig Wassenaar wens ik alle bezoekers van dit weblog een paar heerlijke Kerstdagen , een prettige jaarwisseling en vooral een heel gezond en voorspoedig 2012 toe!

leuke frankering

Onlangs kocht ik een flinke partij Duitse postzegels en brieven. Tijdens het nakijken van de brieven viel m’n oog op een merkwaardige frankering.

De brief is gefrankeerd met een onbedrukt groen/blauw postzegeltje. De verstuurder van deze brief had een zegel uit een automaat getrokken op het station aan de Wollankstrasse in Berlijn. Betaald is betaald, moet de verstuurder gedacht hebben en de zegel is gewoon op de brief geplakt. De boodschap voor de postbesteller geeft aan dat er 40 cent voor de blanco zegel is betaald en de brief  is ook netjes afgeleverd bij de firma Kurt Weber.

Het blauw/groene zegeltje zit aan het einde van een rol postzegels in de automaat.

Aan de datum van de afstempeling te zien had er waarschijnlijk een 40 pfennig Burgen und Schlosser (Mi.915) uit de automaat moeten komen. Deze brief valt natuurlijk niet in de categorie plaatfouten maar hij gaat toch m’n album in, te leuk om weg te doen!

Hieronder zie je het einde van een rol postzegels.

 

Frankeergeldige postzegels Duitsland

Als je Duitse kilowaar nakijkt kom je regelmatig ongestempelde postzegels tegen. In Nederland vergeet Postnl nogal eens om brieven af te stempelen, in Duitsland kunnen ze er ook een handje van!

ongestempeld
ongestempeld

Officieel mag je de zegels niet opnieuw op een brief plakken, in de praktijk is er echter een levendige handel in deze zegels en zijn ze gemakkelijk te verkopen tegen gemiddeld zo’n 75% van de frankeerwaarde. Je kunt ze verkopen op Ebay Duitsland (gultige frankaturware ohne gummi) maar dan ben je wel een deel van de opbrengst kwijt aan veilingkosten. Ik verkocht ze vroeger ook op Ebay maar heb sinds een aantal jaren een betrouwbare opkoper in Duitsland die altijd keurig de zaken afhandeld en netjes betaald. Mocht u ook Duitse frankeerzegels zonder gom willen verkopen? Mail mij dan (gerooide@gmail.com) en ik breng u in contact met de Duitse opkoper. In Duitsland zijn alle zegels vanaf het jaar 2001 frankeergeldig. Van het jaar 2000 zijn uitsluitend de zegels met dubbele waardeaanduiding (D-mark/euro) geldig…zie de foto.

frankeergeldig D-mark/euro
frankeergeldig D-mark/euro

 

Als je Nederlandse frankeergeldige postzegels wilt verkopen kan je dat het beste op Marktplaats doen, ik koop ze daar regelmatig op om mijn te versturen pakketten mee vol te plakken. Op Marktplaats betaal je tussen de 50 en 60% van de frankeerwaarde. Postfrisse Duitse frankeerzegels kom ik nogal eens tegen in partijtjes die ik opkoop en die brengen in Duitsland met gemak 90% op, flink verschil met de Nederlandse zegels!

 

Mijn postfrisse Duitse frankeerzegels verkoop ik aan een mevrouw in Duitsland en zij betaald daar dus 85% voor. Mocht u uw postfrisse Duitse frankeerzegels aan haar willen verkopen? Neem dan contact op met Stefanie Kauth e-mail maverd@hotmail.de of telefonisch +49 (0) (9352) 8703990. U kunt haar benaderen in het Duits, Engels, Frans of Spaans. Ik doe al jaren zaken met haar en zij is altijd zeer betrouwbaar gebleken.  Stefanie is al een aantal keer belazerd en zij betaald tegenwoordig dan ook pas na ontvangst van de door u aangeleverde zegels…en gelijk heeft ze. Ik verstuur de zegels altijd aangetekend en wil u adviseren om dat vooral ook te doen.

 

Audrey Hepburn postzegel te koop

Je blijft lachen met die Nederlandse persoonlijke postzegels! Je kunt het zo gek niet verzinnen of het past wel op een postzegel. Een verkoper op Ebay kwam op het idee om de bekende Duitse postzegel met afbeelding van Audrey Hepburn op een persoonlijke postzegel te zetten. De postzegels worden 1 voor 1 op Ebay gezet en… veilen maar.

Als je de feedback van de verkoper bekijkt zie je dat zo’n zegel tussen de 1 en 46 euro opbrengt!

Plaatfouten Berlin und Brandenburg

Het wordt steeds moelijker om leuke Duitse postzegel  koopjes op internetveilingen te vinden. Ebay en Marktplaats heb ik wat koopjes speuren betreft al lang opgegeven. Op Delcampe kom je ze echter nog weleens tegen. Ik heb al een paar leuke vertandingen op de kop getikt, ook een enkele abklatsch en dubbeldruk. Afgelopen week kocht ik een prachtige vertanding die reeds onderweg is, zodra ik h’m binnen heb zal ik hier een foto plaatsen.
Een ander mooi koopje deed ik onlangs ook op Delcampe, een klein partijtje plaatfouten van Berlin und Brandenburg. Berlin und Brandenburg valt onder de Alliierte Besetzung – Sowjetische Besatzungszone 1945 en er zijn slechts 7 postzegels uitgegeven ( Berlijnse beren), die 7 postzegels zijn te onderscheiden in 2 soorten, gewone tanding en zickzackformig.
De zegels van Berlin und Brandenburg zijn erg leuk om na te kijken op plaatfouten, het stikt er namelijk van!
Je hebt dan ook zeker een goede catalogus nodig, ik gebruik de Schantl – Sowjetische Besatzungszone Berlin und Brandenburg 1. Auflage
Een prachtige catalogus van Thomas Schantl, 238 pagina’s in kleur uitgegeven in 1998.
Een hele catalogus voor slechts 7 postzegels…geweldig!
Van elke postzegel een hele afbeelding + een detailafbeelding van de plaatfout.
De catalogus is te koop bij collectura.com en kost daar € 54,90
Op Ebay kan je deze catalogus vinden voor zo’n 25 euro…tel uit je winst!
Okay, ik kom weer terug op het koopje dat ik op Delcampe deed. Voor € 7,50 inclusief porto kocht ik van iemand uit Luxemburg een partijtje waar ik maar liefst 11 originele plaatfouten uit haalde. Ook nog een paar toevalligheden maar die tel in geeneens mee. Van die 11 plaatfouten had ik er 8 nog niet in m’n verzameling zitten, goede aankoop dus.
Hieronder zie je er een paar uit het partijtje, mijn gehele verzameling Berlin und Brandenburg kan je bekijken bij Photobucket.